Pazar ilçesi ilk çağlarda kral yolu sonrasında ipek yolu üzerinde bulunan önemli konumu ile istilalara uğramış ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tabi güzellikler, bol suları ve verimli arazileri ile güzel bir ilçedir. Selçuklu döneminden kalma kervansarayları ile tarihi dokuyu yansıtır. İlçenin merkezinde bulunan devasa çınar ağacı görenleri hayran bırakır güzelliktedir. İlçenin geçim kaynağı tarımdır. Sanayileşme yoktur. Salça, un ve yem fabrikaları tek istihdam kaynağıdır. İlçeden geçen Yeşilırmak doğal güzelliği ve bol suları ile görülmeye değer.
Pazar ilçesi Tokat iline 25 kilometre uzaklıktadır. Otobüs bileti sizi Tokat iline kadar getirebilir. Bu durumda Tokat ilinden ilçeye sık sık kalkan dolmuşlar ile pazar ilçesine ulaşabilirsiniz. İlçede az da olsa konaklamak için oteller bulunmaktadır. Pazar ilçesinde kervansarayları, doğal güzellikleri ve mağaraları gezip görebilirsiniz.
Pazar'ı ziyaret etmek için 5 sebep şunlardır.
Tokat ili pazar ilçesine bilet alıp geldiğinizde ilk olarak Mahperihatun Kervansarayı'nı mutlaka görmelisiniz. Selçuklu Sultanı 1. Alaettin Keykubat tarafından eş Mahperihatun için yaptırılan kervansaray Selçuklu mimarisinin harika bir örneğidir. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Ballıca Mağarası'dır. 3.5 milyon yaşında olan mağara çok eski bir tarihe sahiptir. Türkiye'de eşi olmayan soğan sarkıtların bulunduğu mağara beş katlıdır. Mağara içinde sekiz salon bulunur.
Yaprak sarması mutlak tadılması gereken lezzetlerin arasında gelir. Ayrıca yöresel lezzetler de herkesin damak zevkine uygundur. Pazar’a gittiğinizde bu lezzetleri yakından görebilir ve keyifle tüketebilirsiniz.